Zveřejnění účetní závěrky ve Sbírce listin

20.11.2018 09:04

Účetní závěrku za rok 2017 je potřeba zveřejnit do 30 dnů od jejího schválení příslušným orgánem spolku (podle stanov spolku), nejpozději však do konce následujícího roku (to v případě, pokud by se například nesešel nejvyšší orgán a účetní závěrka by se zveřejňovala jako procedurálně neschválená). Z toho plyne, že závěrka za rok 2017 musí být zveřejněna ve Sbírce listin nejpozději do konce prosince 2018. Závěrky za léta 2014-2016 by spolky měly mít již zveřejněné – viz článek z loňského září.

Právnické osoby, které nejsou podle zákona povinny mít účetní závěrku ověřenou auditorem (což jest drtivá většina klubů, jednot i svazů), mohou sestavovat a zveřejňovat účetní závěrku ve zjednodušeném (zkráceném) rozsahu. V plném rozsahu sestavují a zveřejňují účetní závěrku subjekty, které mají podle zákona povinnost si účetní závěrku nechat ověřit auditorem. Tyto subjekty musí zveřejňovat také výroční zprávu.

Forma a obsah účetní závěrky vychází primárně ze zákona o účetnictví. Zjednodušeně se dá říci, že její neoddělitelnou součástí je rozvaha (bilance), výkaz zisku a ztráty a příloha, pokud zákon nestanoví jinak. Spolky vedoucí jednoduché účetnictví mají povinnost sestavovat přehled o majetku a závazcích a přehled o příjmech a výdajích.

Jak na to?

Dokumenty se nahrají v datovém formátu PDF, kdy jedna stránka nesmí přesáhnout 150 kB

Zveřejnění účetní závěrky ve Sbírce listin lze provést těmito způsoby:

- podání e-mailem s průvodním dopisem na elektronickou adresu podatelna@ksoud.unl.justice.cz

- prostřednictvím datové schránky spolku – není nutný elektronický podpis,

- e-mailem na elektronickou adresu podatelny soudu – musí být podepsáno uznávaným elektronickým podpisem,

- prostřednictvím online podání do Sbírky listin – opět musí být podepsáno elektronickým podpisem,

- prostřednictvím webové aplikace ePodatelna na webu justice.cz – musí být podepsáno elektronickým podpisem

- nahráním na CD nebo DVD a zasláním spolu s průvodním dopisem doporučeně nebo osobním doručením rejstříkovému soudu

Průvodní dopis by měl obsahovat identifikaci spolku (název, adresa a IČ) a doprovodný text. Dopis by měl být podepsán statutárním zástupcem, který je oprávněn za spolek jednat (vhodné bude uvést také celé jméno a příjmení a funkci zástupce). Podpis na průvodním dopise nemusí být úředně ověřen.

Pozn.: v případě osobního doručování účetní závěrky je vhodné mít 2 pare průvodního dopisu – jedno pare zůstane u příslušného rejstříkového soudu, druhé potvrzené pare obdrží spolek.

Vzor průvodního  dopisu zde

Složitější může být situace u spolků, které nemají dosud zapsán statutární orgán v rejstříku. POZOR! Lhůta pro úpravu a doplnění zápisu ve veřejném rejstříku uplynula 1. 1. 2017, a to nejen pod hrozbou pokuty, ale i zahájení úřední/soudní procedury výmazu spolku z rejstříku! U těchto spolků může soud požadovat jak doložení platných stanov, tak doklad o tom, že daná osoba je oprávněna za spolek jednat (zápis ze zasedání příslušného orgánu spolku – usnesení o volbě statutárního zástupce včetně jejího souhlasu s volbou a zápisem do soudního rejstříku).

 

TJ/SK děčínského okresu odesílají účetní závěrky na tuto adresu:

Krajský soud v Ústí nad Labem

Spolkový rejstřík

Národního odboje 1274/26

400 92 Ústí nad Labem

 

Zdroj PTU