Začíná 8. ročník akce Díky, trenére. Děti i rodiče mohou znovu poděkovat koučům mládeže

27.03.2023 12:37

3482YTM.pngTrenéři mládeže se často věnují dětem ve svém volném časem, a někteří dokonce zcela zadarmo. Přesto jsou nezbytně důležití, aby si děti vytvořily pozitivní vztah k pohybu a zdravému životnímu stylu.
Akce Díky, trenére má proto za cíl vyzvednout jejich nasazení a podpořit je v jejich činnosti. Mladí sportovci i jejich rodiče mohou nominovat své oblíbené kouče a vyjádřit jim tím poděkování. Akce na podzim vyvrcholí soutěží o titul Trenér mládeže 2023 a finanční příspěvky na další rozvoj klubu i trenérských dovedností v celkové výši 200 000 Kč.

 

Akce Díky, trenére má za cíl podporovat ty, kteří přivádějí ke sportu a zdraví co nejvíce dětí. Za 7 ročníků již ocenila téměř jeden a půl tisíce koučů mládeže. Dlouhodobě tento projekt podporuje také Česká unie sportu.

 

„Na důležitost trenérů, kteří věnují dětem desítky hodin měsíčně, je bohužel snadné zapomenout. Naše akce má proto za cíl dát dětem i jejich rodičům možnost vyjádřit svým trenérům poděkování, pro které jinak není vhodná příležitost. Poděkování za to, že se trénování věnují ve volném čase, místo na chatu jedou o víkendu na soutěž, dovolené tráví místo s rodinou na soustředění s klubem,“ vysvětluje smysl akce její zakladatel Petr Rydl z agentury Konektor.

 

Přihlásit svého oblíbeného trenéra či trenérku do ankety může kdokoli na stránkách akce Díky, trenére, a to až do 30. dubna. Každý kouč pak dostane dopis s poděkováním od těch, kteří jej nominovali. V minulém ročníku mladí sportovci a jejich rodiče vyjádřili díky téměř než 350 trenérům.

 

3475OTZ.jpgKromě poděkování mají nominovaní trenéři šanci získat i finanční podporu pro svůj klub nebo třeba na zahraniční stáž. Porota v čele s Marianem Jelínkem ze všech přihlášených vybere finálovou osmičku, která se potká na podzim na Dni trenérů mládeže. Zde předvedou společně se svými svěřenci nacvičenou sestavu a budou soutěžit o titul Trenér mládeže 2023.

 

„Když mi přišlo poděkování od dětí, které trénuji, byla to pro mě krásná odměna a důkaz, že má moje práce smysl. Z pozvání na Den trenérů mládeže jsem pak měla nesmírnou radost. Potkala jsem tam spoustu skvělých lidí, se kterými jsme si vyměnili spoustu zkušeností a tipů ohledně trénování. Celá akce mě nesmírně posunula a věřím, že díky ní dokážu dětem předat ještě více než předtím,“ popisuje Monika Vojtová, trenérka karate z Fight clubu České Budějovice a vítězka minulého ročníku.

 

Vítěz soutěže Díky, trenére získá příspěvek 40 000 Kč na zahraniční tréninkovou stáž. Druhý v celkovém pořadí získá na stáž 30 tisíc, třetí 20 tisíc a čtvrtý 10 tisíc korun. Každému z nich navíc pořadatelé přispějí 10 000 Kč na provoz jejich sportovního klubu. Oceněni budou i ostatní trenérky a trenéři, kteří se dostanou mezi 16 semifinalistů.

 

„Často mluvíme o výkonech sportovců nebo o úspěších vrcholových trenérů. Málokdy si ale dostatečně vzpomeneme na trenéry mládeže. Bez nich by přitom český sport nemohl existovat. Proto chceme podporovat všechny, kdo vedou děti ke sportu a pohybu – a proto jsme se také stali partnerem akce Díky, trenére,“ říká Ondřej Šebek, předseda Národní sportovní agentury.

 

Partnerem Díky, trenére jsou Národní sportovní agentura, ČSOB a Puma, akce probíhá za podpory nadace ČEZ a statistické zpracování a analýzu realizuje výzkumná agentura IPSOS.

Zdroj: ČUS