Investiční a neinvestiční dotační prostředky pro sport

18.05.2017 12:10
00001
  1. Program zavedený ministryní školství, mládeže a tělovýchovy pro přímé financování sportování dětí a mládeže v místních klubech včetně financování jejich trenérů a soutěží ve výši 1 miliardy korun pokračuje a Ministerstvo začne uvolňovat finance na účty malých klubů v týdnu od 15. 5. 2017 – tzv. Program VIII. Tento program je nový a je postaven na jednoduchém a spravedlivém výpočtu: počet dětí x Ministerstvem stanovená částka na rok. V tomto roce se jedná o částku 1000 korun na hlavu a rok při trénování dítěte 1 x týdně a 1 800 korun na hlavu rok při trénování vícekrát týdně.
  2. Program pro sportování zdravotně postižených – tzv. Program VII (75 milionů korun) – a program pro sportování veřejnosti – tzv. Program X (80 milionů) – budou stejně tak nejpozději v následujících týdnech proplaceny na účty žadatelů – Ministerstvo provádí z procesní opatrnosti úřední kontrolu.
  3. Programy pro sportovní reprezentaci a sportovně talentovanou mládež – tzv. programy I a II – byly již vyplaceny. Ověřeno u zástupců reprezentace, že příprava naší reprezentace není žádným způsobem dotčena, naopak je podpořena v rekordní výši tak, aby naši reprezentanti byli konkurenceschopní na mezinárodním poli (pro srovnání: program I v roce 2016 – 386 milionů korun, 2017 – 700 milionů korun; program II v roce 2016 - 324 milionů korun, v roce 2017 – 540 milionů). Zbývá pouze úhrada mimořádné přípravy olympioniků pro nadcházející zimní a letní olympijské hry. Ta však není žádným způsobem ohrožena.
  4. Program školní a univerzitní sport – tzv. program IX – finanční prostředky ve výši 90 milionů korun byly již odeslány na účty žadatelů (pro srovnání v roce 2016 se jednalo o pouhých 43 milionů korun).
  5. Program sportovních svazů – tzv. program V – bude zrušen, vyhlášen znovu. Podmínky umožní vyplacení 50 % dotace minulého roku co nejrychleji tak, aby byla zajištěna kontinuita financování provozu svazů.
  6. Program sportovních organizací – tzv. program III – bude zrušen, vyhlášen znovu. Podmínky umožní vyplacení 50 % dotace minulého roku co nejrychleji tak, aby byla zajištěna kontinuita financování provozu organizací.
  7. Program údržba a provozu sportovních zařízení – tzv. program IV – Ministerstvo provádí z procesní opatrnosti úřední kontrolu. Cílem je uvolnění finančních prostředků co nejrychleji.
  8. Program významných sportovních akcí – tzv. program VI – Ministerstvo dokončuje audit. Ještě v tomto týdnu začne uvolňovat podporu přednostně mistrovstvím Evropy a světa konaných v České republice.
  9. Tam, kde to umožní platná pravidla Ministerstva, ministryně může využít v aktuální výjimečné situaci i režim mimořádných dotací.
  10. Stávající investiční program Ministerstva bude zrušen. Nové programy zpracované již stávajícím vedením rezortu a odpovídající závěrům NKÚ i auditům nařízené dříve ministryní, jsou hotovy a budou vyhlášeny v blízké době.